Jste zde:  
||
||
||
Dopis redakci zpravodaje NFK ČR

Ostatní

Dopis redakci zpravodaje NFK ČR

Vážená redakce časopisu pro milovníky NF psů,
rozhodla jsem se napsat do Vašeho zpravodaje NOVOFUNDLAND KLUBU ČR se sídlem v Praze , abych se s Vámi podělila o jednu milou příhodu.

Jsme majiteli dvou německých ovčáků. Je to pes Arny a Dan. Bydlíme na vesnici nedaleko Benešova a naši psi jsou pro nás nepostradatelnými přáteli. I když to jsou psi na ostrahu objektů, vychovali jsme z nich milé, klidné a přítulné kamarády. Bohužel Arny je už 10 letý pes a začal kulhat na zadní pravou nohu. Po kontrole u zvěrolékaře nám bylo sděleno, že trpí onemocněním zadních kloubů a toto plemeno je k tomuto onemocnění náchylné. Dáváme mu léky, avšak bez zjevného výsledku.

Náš druhý pes Dan si 22.11.2005 způsobil těžký úraz přední nohy skokem z velké výšky. Byl hospitalizován ve veterinární klinice v Praze, kde mu byla provedena náročná operace přední nohy. Vzhledem k tomu, že je to ještě krátká doba od jeho zranění chodím s ním na vodítku na procházky a zároveň jde vedle nás i kulhající Arny. V lednu t.r. jsme se procházeli po naší vesnici a pozorovala nás paní, která byla na návštěvě u sousedů. Měla u sebe také dva černé krásné novofundlandské psy Bada a Dumase. Ptala se, proč oba kulhají a tak jsem vše vyprávěla. Byla jsem překvapena jejím zájmem a znalostmi celého vývoje a života velkých psích plemen.

Byla to velice milá a příjemná paní Věra Čermáková z Prahy, která mě také nabídla doplňkové krmivo pro psy ve formě sirupu s názvem ArtiDual. Věnovala mi časopis – zpravodaj NF , kde se píše o této kloubní výživě.

Abych napsala pravdu, zpočátku jsem neměla důvěru k jakémusi sirupu, ale již po krátké době podávání oběma psům se jejich kulhání podstatně zlepšilo a jsem přesvědčena, že tato kloubní výživa vyřešila částečně u obou psů jejich přirozenou rychlost, obratnost a zlepšila celkový zdravotní stav. Proto chci Věře Čermákové poděkovat za její okamžitou ochotu pomoci, a za její práci, kterou věnuje jejím dvěma pejskům i dalším ve Vašem klubu novofundlandského plemene.

Kloubní výživu ArtiDual si budu pravidelně kupovat i z důvodu, že je to pro naše psy i pochoutka na kterou se vždy těší.

Na závěr mi dovolte, abych Vám všem, kteří pracujete se psy a máte je rádi poděkovala za Vaši lásku a čas, který jim věnujete, protože ti naši psí kamarádi nám to denně vrací svým bezelstným a věrným přátelstvím. A protože jsem si také ve Vašem zpravodaji přečetla např. s čím se musí vyrovnat průměrný pes v průběhu běžného dne potýkat, posílám Vám také "desatero proseb jednoho psa".

S pozdravem Nováková Dana – Maršovice

Desatero proseb jednoho psa

  1. Můj život trvá deset až patnáct let. Každé odloučení od Tebe znamená utrpení. Pomysli na to, než si mne opatříš.
  2. Dej mi čas porozumět, co ode mne vyžaduješ.
  3. Pěstuj si důvěru ve mne - tou důvěrou já žiji...
  4. Neplísni mne nikdy dlouho a nezavírej mne za trest. Ty máš svou práci, svou zábavu a své přátele...já mám jen Tebe.
  5. Hodně se mnou mluv.Tvým slovům já rozumím i hlasu, kterým se na mne obracíš.
  6. Věz, že nezapomenu nikdy, jak je se mnou jednáno.
  7. Promysli, než-li mne udeříš, že mé čelisti mohou snadno rozdrtit kosti Tvé ruky, ale já toho nikdy nevyužiji.
  8. Než mi při práci vytkneš neochotu, jankovitost a lenost, zkus si uvědomit, že mne možná trápí nevhodná potrava, snad jsem byl dlouho na slunci a nebo už mám opotřebované srdce.
  9. Postarej se o mne až zestárnu – také ty budeš jednou starý.
  10. Buď se mnou v každé těžké chvíli. Neřekni nikdy: Nemůžu to vidět, anebo: ať se to stane v mé nepřítomnosti. S Tebou je pro mne všechno lehčí!!!

Vytisknout E-mail